“Intressanta föredrag och extremt lärorikt”

Gruppbild Sommarskolan 2018
Gruppbild från Sommarskolan 2018

Den 21-24 augusti arrangerades Sommarskolan om funktionshinder och mänskliga rättigheter. Ett trettiotal deltagare – studenter, doktorander, forskare och yrkesarbetande med stort intresse för funktionshinderfrågor – samlades vid Furuboda folkhögskola i Skåne för att fördjupa sina kunskaper om funktionsrätt och mänskliga rättigheter. Sommarskolan arrangerades av Funktionsrätt Sveriges projekt Från snack till verkstad i samarbete med Raoul Wallenberg Institutet i Lund.

– Det har varit jättebra övningar och föreläsare, intressanta föredrag och extremt lärorikt, säger Filip Lundquist, som studerar juridik i Lund och deltog för första gången på Sommarskolan om funktionshinder och mänskliga rättigheter.

Filip säger att han särskilt tar med sig kunskapen om hur konventionen kan användas som verktyg för att förändra samhället. Filip har en bit kvar på juristutbildningen men vill gärna jobba med funktionsrätt när han är färdigutbildad.
– Och det här är definitivt den hjälp som behövs för att komma igång.

“Moot Court” en höjdpunkt

Den avslutande övningen, Moot Court, lyfts fram som en höjdpunkt under sommarskolan. Den här övningen var ett slags rättegångsspel där deltagarna fick öva sig i att argumentera utifrån Funktionsrättskonventionen. Deltagarna delades in i två lag – det ena laget representerade regeringen i ett land medan det andra representerade en organisation från civilsamhället i landet. Parterna fick framlägga sina argument till en jury som representerade FN-kommittén som övervakar konventionen.

I juryn samlades betydande nationell och internationell expertis inom området – den bestod av professor Gerard Quinn, en av pionjärerna i arbetet med konventionen och ledare för International Disability Law Summer School på Irland, Lars Lööw, tidigare ordförande i Handikappförbunden och idag generaldirektör för ESF-rådet och Annika Jyrwall Åkerberg, MR-jurist hos Civil Rights Defenders.

– Det var spännande och lite nervigt – men roligt, säger kursdeltagaren Åsa Granbom-Jonsson, som är socialpedagog och arbetar vid Lasse Brukarstödcenter.

Åsa representerade regeringen i rättegångsspelet och regeringssidan förlorade.

– Det hoppas jag att vi (regeringen) kommer att göra många gånger framöver, säger Åsa Granbom-Jonsson.

Bra möjlighet att bilda nätverk

Chavia Ali deltog i sommarskolan för andra året. Hon lyfter särskilt fram värdet av att träffa andra personer med kunskaper och intresse av funktionsrätt och mänskliga rättigheter.

– Det bästa med sommarskolan är att jag träffade många människor. Det är en bra möjlighet att dela kunskaper med andra och att bilda nätverk, säger Chavia Ali.

Klicka i videospelaren för att se intervjuerna i sin helhet. Intervjuare är Anna Bergholtz, journalist.

Dela:

Lämna en kommentar

Translate »