“Det är bristerna i samhället som skapar funktionshindret” – Sommarskolan är igång

Den 21 augusti inleddes den andra upplagan av Sommarskolan om funktionshinder och mänskliga rättigheter. Under tre intensiva dagar samlas trettiotalet deltagare vid Furuboda folkhögskola för att fördjupa sina kunskaper i funktionsrätt och mänskliga rättigheter .

I Sommarskolans första lektionspass på onsdagen gav Annika Jyrwall Åkerberg, MR-jurist hos Civil Rights Defenders, en introduktion till mänskliga rättigheter och hur dessa kan användas som verktyg för förändring av samhället.

– Det är bristerna i samhället som skapar funktionshindret. När ni förstår det – då förstår ni mänskliga rättigheter, säger Annika Jyrwall Åkerberg.

Annika Jyrwall Åkerberg
Annika Jyrwall Åkerberg vid sommarskolan 2018

Annika Jyrwall Åkerbergs varvade sin föreläsning med praktiska övningar, där deltagarna fick diskutera hur rättighetsperspektivet kan tillämpas i konkreta exempel från verkligheten.

Gerard Quinn, världsledande funktionsrättsforskare och en av pionjärerna i arbetet med Funktionsrättskonventionen, berättade sedan om den intrikata politiska processen bakom framtagandet av konventionen för ett drygt decennium sedan.

Gerard Quinn på sommarskolan 2018
Gerard Quinn på sommarskolan 2018

Gerard Quinn gick också igenom Funktionsrättskonventionens innehåll och upplägg.

– I de första artiklarna förklaras syftet med konventionen. Förordet är faktiskt också viktigt. Det kan användas som tolkningsverktyg, även om det inte är juridiskt bindande, förklarade Gerard Quinn.

Han lyfte särskilt fram betydelsen av rättighetsartiklarna 12 och 19 – om likhet inför lagen och rätten att leva självständigt och oberoende i samhället.

– Du kan bryta ned hur många barriärer som helst, men om personer med funktionsnedsättning fortsätter att vara osynliga i samhället kommer nya barriärer att uppstå.

Sommarskolan arrangeras av Funktionsrätt Sveriges arvsfondsprojekt Från snack till verkstad, i samarbete med Raoul Wallenberg Institutet.

Pressmeddelande om sommarskolan på Mynewsdesk

Dela:

Lämna en kommentar

Translate »