Bör funktionsrättskonventionen bli svensk lag?

Handikappförbunden och Independent Living Institute arrangerade ett gemensamt seminarium vid MR-Dagarna i november.

En av frågorna som diskuterades var en eventuell inkorporering av funktionsrättskonventionen i svensk lag.

Barnkonventionen är på väg att bli svensk lag. Vad skulle det betyda om även Funktionsrättskonventionen gjordes till svensk lag?

– Då skulle domstolarna få en helt annan skyldighet att ta hänsyn till konventionen. Den får en mycket starkare ställning i domstol och hos myndigheter, säger Andrea Bondesson, jurist i Handikappförbundens projekt Från snack till verkstad.

 

Paul Lappalainen, jurist och projektledare för Independent Living Institutes projekt Lagen som verktyg är mer tveksam till fördelarna med en eventuell inkorporering.

– Problemet är att det saknas påföljder. Det finns inga påföljdsparagrafer kopplade till konventionerna. Risken är att politikerna slipper undan sitt ansvar genom att göra konventioner till lag, säger Paul Lappalainen.

Stellan Gärde, juridiskt ombud och ordförande i Apply Human Rights, betonar vikten av att skadestånd utgår om man bryter mot bestämmelserna i Funktionsrättskonventionen – om och när den blir svensk lag.

– Annars sitter vi där med en massa rättigheter, men det blir ingen effekt av dem eftersom det inte utgår något skadestånd, säger Stellan Gärde.

Dela:

Lämna en kommentar

Translate »